• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Anglia Inne części Anglii v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
[17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine

[17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine
Żelazna Dama
Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power.
sława
—
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
magipsychiatra, uzdrowiciel
wysoka - około 180 cm, zazwyczaj dodatkowo podkreślany butami na rozsądnym obcasie / szczupła, ale nie przesadnie chuda / ciemnobrązowe, falowane włosy lekko za ramiona - zazwyczaj upięte albo elegancko wystylizowane / jasne, lodowatoniebieskie oczy / nosi ciężką, drogą biżuterię i eleganckie, szyte na miarę stroje w odcieniach granatu, szarości i brązów

Ursula Lestrange
30.09.2025, 23:30  ✶  
Siedziałam wciąż prosto, dłonie miałam złożone lekko na stole, i czułam, że muszę przejąć inicjatywę. Oni szukali we mnie osądu, może wybaczenia, ale to było mało istotne. W tej chwili potrzebowali czegoś znacznie cenniejszego - narzędzia. Przez moment wpatrywałam się w oboje w milczeniu. Znałam tę ciszę, była niebezpieczna, bo w ich głowach zapewne dudniły jeszcze moje słowa, a oni sami nie wiedzieli, czy powinni się bronić, czy przyznać mi rację. A ja? Ja postanowiłam dać im coś więcej niż tylko naganę.
- Dobrze. - Westchnęłam, splatając dłonie. - Skoro już wiecie, że nie zamierzam udawać ślepej ani głuchej, posłuchajcie do końca. Nie chodzi tylko o to, byście wiedzieli, jak ja to widzę. To, co teraz wam powiem, jest warte więcej niż wszystkie dobre rady mojej matki i wszystkich ciotek razem wziętych. Rodziny należy poinformować teraz. Nie wszystkich, oczywiście, tylko tych, którzy muszą wiedzieć, i to wprost, bez niedopowiedzeń. Lepiej, by usłyszeli to od was, niż od kogoś trzeciego, bo wtedy nie będziecie już mieli kontroli nad tym, jak to zabrzmi. - Zawiesiłam na nich spojrzenie, żeby upewnić się, że rozumieli wagę słów. Liście monstery zadrżały w przeciągu, jakby słuchały naszej rozmowy.
- Pozostałym lepiej dać znać po fakcie. Powinniście mieć w ustach gotowe frazy, do powtarzania bez zawahania, ilekroć ktoś choćby spojrzy na was krzywo. Macie w rękach narrację, którą wszyscy będą chcieli wam odebrać. - Zaczęłam powoli. Spojrzałam prosto na Ambroise’a, później na Geraldine. - I to właśnie jest wasza siła. Nie możecie się tłumaczyć, lecz nie możecie pozwolić, by ktokolwiek mówił o was w kategoriach skandalu. Musicie wyjść temu naprzeciw i od razu obrócić na swoją korzyść. - Oparłam się wygodniej w fotelu, poprawiając jedwabny mankiet i spoglądając na nich oboje ponad brzegiem filiżanki.
- Cokolwiek byście zrobili, możecie to sprzedać jako wybór wynikający z waszej relacji i tych czasów. - Przechyliłam lekko głowę. - Macie możliwość wykrzywić całą narrację na swoją korzyść. Nie tłumaczyć się, nie spuszczać głów, nie udawać niewinnych, tylko wyjść naprzeciw, pewnie i bezczelnie, jakbyście nie tylko wiedzieli, że macie rację, ale jakbyście byli przekonani, iż wszyscy inni też powinni to wiedzieć. Zamiast kryć się w cieniu plotek, możecie kazać innym powtarzać waszą wersję. W czasach chaosu ludzie potrzebują historii, które ich karmią. Dajcie im taką. - Splotłam dłonie, lekko nachylając się w ich stronę. Przeniosłam spojrzenie z Geraldine na Ambroise’a. - Byliście ze sobą długo, wszyscy to wiedzą, widziano was razem na salonach przez lata, wasze nazwiska wymieniało się jednym tchem. Świat przyzwyczaił się do waszego „my”. To nie jest kaprys ani skandaliczny wybryk, to naturalna konsekwencja więzi, którą każdy już dawno dostrzegł. Zamiast tłumaczyć się, wykorzystajcie to, uderzcie w nutę, której ludzie w wojnie pragną najbardziej - w nadzieję. Wojna, strach, zniknięcia. Czystej krwi rody, te naprawdę liczące się i te... Inne, wszystkie, potrzebują dowodów, że trwają niewzruszone.
Za szybą ogród tonął w jesiennym świetle, przytłumionym przez mleczne, półprzezroczyste szkło, przez które było widać zadbane, eleganckie trawniki - ład i porządek - fundamenty naszej klasy.
- Oto wy - młodzi, dobrze urodzeni, razem od lat - podejmujecie decyzję nie z kaprysu, lecz z rozsądku, bo czasy nie dają luksusu czekania. Kto rozsądny ryzykowałby stratę przyszłości, skoro jutro może nadejść śmierć? „Nie odkładaliśmy ślubu, bo życie w czasie wojny wymaga odwagi, nie cierpliwości. Nie baliśmy się dać światu dziecka, bo tylko tak pokazuje się, że rody czystej krwi trwają.” Jeśli powtarzać to będziecie wystarczająco pewnie, nikt nie odważy się podważyć. A ci, którzy spróbują, zostaną zapamiętani jako mali, zgryźliwi ludzie. Rodzina była, jest i będzie najważniejsza.
Podniosłam filiżankę i upiłam łyk herbaty. Śniadanie wciąż czekało. Pachniało bekonem, konfiturą z pomarańczy, lekko przypieczoną grzanką i herbatą z odrobiną bergamotki. Sięgnęłam po kromkę chleba, cienką jak pergamin, i posmarowałam ją masłem. W zwyczajnym geście kryła się ulga - powiedziałam już wszystko, co trzeba. Mogliśmy wreszcie wrócić do stołu, jak co zwykłego poranka, jakby nic się nie wydarzyło, chociaż przecież wydarzyło się - wydarzyło się to, że historia, która mogła być wstydliwą plotką, stała się narzędziem. Narzędziem w ich rękach, jeśli tylko nie wypuszczą go z dłoni. Teraz pozostawało im zrozumieć, że nie muszą grać innej roli, tylko tych, którzy od początku mieli przewagę.
Koniec sesji
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Ambroise Greengrass-Yaxley (4343), Geraldine Greengrass-Yaxley (2803), Ursula Lestrange (4038)

Wiadomości w tym wątku
[17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 24.09.2025, 11:49
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ambroise Greengrass-Yaxley - 24.09.2025, 15:43
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ursula Lestrange - 24.09.2025, 18:11
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 25.09.2025, 12:58
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ambroise Greengrass-Yaxley - 25.09.2025, 16:06
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ursula Lestrange - 25.09.2025, 22:02
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 26.09.2025, 09:10
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ambroise Greengrass-Yaxley - 27.09.2025, 00:09
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ursula Lestrange - 28.09.2025, 17:30
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 29.09.2025, 21:53
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ambroise Greengrass-Yaxley - 30.09.2025, 19:31
RE: [17.09.1972] it was predictable | Ursula, Ambroise & Geraldine - przez Ursula Lestrange - 30.09.2025, 23:30

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa