– Będę tak długo i tak głośno i tak żałośnie miauczeć, że będziesz musiał mnie wypuścić – odparła niezrażona na te groźby. Była kobietą dobroduszną, ale też charakterną. Kiedy chciała, to potrafiła być wyjątkowo upierdliwa, zwłaszcza jak trzeba było coś z kimś załatwić. Tak w pracy raczej nie wchodziła nikomu w drogę, ani tym bardziej w kompetencje. Teraz po prostu się droczyła, nic poza tym. Ufała swoim zdolnościom w transmutacji, niejednokrotnie posiłkowała się tym przy leczeniu, ale też przy zupełnie zwykłych, codziennych rzeczach. Transmutacja człowieka była magią bardzo zaawansowaną, ale ktoś, kto potrafił zmieniać się w dwie różne zwierzęce formy i osiągać też te pośrednie, nie musiał chyba nikomu udowadniać swojego doświadczenia?
– Musisz mnie kiedyś nauczyć kilku słów – zachichotała pod nosem, notując w pamięci, ze to może być wspaniały pomysł, przecież musiała wiedzieć, kiedy ją obraża. – Nie mam nic przeciwko słuchaniu, o ile nie są to kompletne bzdury – dodała z dumą, bo doskonale wiedziała, że jako kot miała dużo większą szansę zobaczyć w ciemnym grobowcu coś podejrzanego i znacznie lepiej nadawała się na rekonesans niż wielki Cathal, który z pewnością władowałby się w jakieś pole ochronne i nie zdążyłby uskoczyć w porę. Tak sobie to przynajmniej tłumaczyła.
– Tak, w sumie może tak być. Kto szukałby na cmentarzu… Zaraz byłby krzyk, że to zakłócanie spokoju zmarłym i inne pierdolety – z którymi rzecz jasna się nie zgadzała, bo była archeologiem i co chwila „zakłócała spokój zmarłych”.
Rozejrzała się, ale nie zauważyła niczego podejrzanego. Ot, pajęczyny w takim miejscu to było coś absolutnie spodziewanego. Niespodziewane było jednak to, co się na tej pajęczynie znajdowało, a co pierwszy zauważył Cathal, który w porę uskoczył. Pierwszy moment był tym zdziwieniem dla Guinevere, która zamrugała dwa razy na widok ogromnego cielska, ale na szczęście miała w dłoni różdżkę po tym, jak odmieniła się ze swojej kociej formy. Wycelowała ją więc w stwora (któremu tak po prawdzie to oni zakłócili spokój….) próbując go zmienić w kielich.
Transmutacja
Sukces!
Akcja nieudana