Podczas gdy jedno pomieszczenie było przeznaczone na dwa stoły do gry w pokera, drugie, niewiele mniejsze, zgromadziło tych, którzy chcieli sprawdzić swoje szczęście przy obsługiwanej przez ciemnowłosego Petera ruletce. Choć miejsc siedzących było tutaj zaledwie 6, nic nie stało na przeszkodzie, żeby do zabawy przyłączyło się więcej osób. Może nawet i 10? O ile tylko znajdą dla siebie miejsce.
Widząc, że przy stole zebrała się wreszcie odpowiednio liczna grupa graczy, chcących stracić trochę pieniędzy, Peter postanowił zabrać się do swojej roboty.
- Dobry wieczór. Tego wieczoru będę waszym kurierem, przepraszam, chciałem powiedzieć krupierem. Bla, bla, bla, mam na imię Pete. Niektórzy z was mnie zapewne kojarzą. - mężczyzna najwyraźniej niewiele sobie robił z tego, że przy jego stoliku wieczór postanowiła zacząć również sama Agnes. Nic nie wskazywało na to, żeby był tym szczególnie przejęty. Bardziej z tego powodu ostrożny. - Nasze koło ma 37 pól, 18 czarnych, 18 czerwonych i jednego zielonego. Jeśli wypadnie zielone pole z liczbą 0, wszystkie postawione żetony przechodzą do kolejnej tury. W innym wypadku, wygrana będzie zależna od postawionych przez was zakładów. - dał wam chwilę na to, żebyście przetrawili zasady gry. - Mamy dwa rodzaje zakładów: możecie obstawiać konkretne liczby lub wskazać wygrany w danej rundzie kolor. Dopuszczalne jest również połączenie jednej i drugiej formy, w celu zwiększenia szans na wygraną. Osobiście to polecam. - tutaj Pete się uśmiechnął. - Stawiając na same liczby, możemy wytypować ich 6, przeznaczając na to maksymalnie 30 żetonów w dowolnej konfiguracji. Wybierając sam kolor, możemy postawić do 10 żetonów. Nie jest dopuszczalne stawianie jednocześnie na obydwa kolory. Poza tym, byłoby to zbyt proste, prawda? - tutaj znów otrzymaliście kilka chwil na reakcje. - Co by tutaj jeszcze... tak, właśnie. Jeśli ktoś z was zdecyduje się postawić zakład mieszany, czyli liczbę i kolor, ma prawo wytypować do 3 liczb oraz jeden kolor. Na taki zakład możemy przeznaczyć do 80 żetonów. Nie można obstawić zera, ale to raczej oczywiste. Aby wziąć udział w grze, wystarczy 1 żeton. I to by było wszystko. Wszyscy gotowi?
Sam Pete na gotowego wyglądał. Gotowego do tego, aby zakręcić kołem i sprawdzić, któremu z was dopisze szczęście. Zanim jednak to nastąpi, każde z was musiało postawić swoje zakłady.
Brak kolejki, obowiązują dwa posty na rundę (6 dni), do gry należy się uprzednio zapisać.
W jaki sposób ją rozgrywamy? Na luzie - ode mnie otrzymacie post początkowy i końcowy i od was też oczekuje tego samego. Wyglądać to będzie w następujący sposób:
1 - mój post (24h na post)
2 - wasze zakłady (48h na post)
3 - mój post (24h na post)
4 - zabieracie żetony (lub tracicie) i decydujecie czy wchodzicie do kolejnej rundy (48h na post)
Koło ruletki składa się z 36 pól w kolorach czarnym i czerwonym. Jednego zielonego (z 0). Obok niego jest plansza, na której gracze mogą obstawiać zakłady. I teraz tak - o ile na potrzeby fabuły możecie założyć, iż wygląda ona tak jak w rzeczywistości, to mechanicznie proszę was o to, żebyśmy stosowali wyłącznie opisane poniżej formy zakładów.
Formy zakładów
a) czarne / czerwone pole - nazwijmy je zakładami niskimi
b) wybrane pola od 1 do 36 - nazwijmy je zakładami wysokimi
Ilość zakładów na rundę
W przypadku postawienia niskiego zakładu, przewiduje możliwość postawienia jednego zakładu podczas danej rundy - co za tym idzie nie możesz postawić jednocześnie na pola czarne i czerwone.
W przypadku postawienia zakładu wysokiego, możemy wytypować od 1 do 6 pól.
Dopuszczam możliwość połączenia zakładu wysokiego z niskim, przy czym takie połączenie pozwala na 1 zakład niski i wybór maksymalnie 3 pól do zakładu wysokiego.
Wysokość zakładów
W przypadku zakładu niskiego, możemy postawić do 10 żetonów o wartości łącznej do 50 galeonów.
W przypadku zakładu wysokiego, na wszystkie 6 pól możemy postawić łącznie 30 żetonów o wartości łącznej 150 galeonów, w dowolnej konfiguracji.
W trakcie jednej rundy gracz może więc zdecydować się na zakład w wysokości maksymalnie 200 galeonów. Minimalna wysokość zakładu to 1 żeton, czyli 5 galeonów.
Warunki wygranej, podział puli
Za każdym razem, kiedy koło zostanie wprawione w ruch, wylosowane zostanie jedno z pól na ruletce, część uczestników wygra, część natomiast przegra - zależnie od poczynionych zakładów. Informacja o tym, ile żetonów udało się zgromadzić w puli oraz jaka jest ich wartość, będzie każdorazowo podawana po zakończeniu przyjmowania zakładów.
Szczęśliwiec, któremu udało się wytypować zwycięskie pole, zgarnia 100% kwoty, jaka została na nie postawiona (w przypadku większej liczby graczy, którzy obstawili zwycięskie pole, kwota do niego przypisana jest dzielona pomiędzy nich)
70% pozostałej puli przeznaczone jest dla tych, którzy wytypowali zwycięskie pole
30% pozostałej puli zostanie podzielone pomiędzy tych graczy, którzy zdołali wytypować odpowiedni kolor
Jeśli na ruletce wypadnie 0, wszystkie postawione pieniądze przechodzą do puli przeznaczonej na następną rundę